Rețete de sarmale de Crăciun: sugestii de carne și condimente de la bucătari cu experiență


Rețetele de sarmale pentru Crăciun rămân centrale în meniul sărbătorilor, reunind gusturi tradiționale și inovații moderne. Chef Kovacs Attila și alţi bucătari experţi oferă variante cu carne de vită și porc, foi de leuștean și viță.

În fiecare regiune românească, sarmalele se diferențiază prin tipul de frunze și amestecul de carne. Astăzi, rețetele de sarmale includ opţiuni cu bulgur, orez și condimente aromate.

Rețete de sarmale pentru masa de Crăciun

Alegerea rețetei depinde de preferințele familiei și de timpul disponibil. Toate variantele promit texturi și arome speciale.

Rețetă de sarmale cu carne de vită și porc, condimentată cu ghimbir

Această rețetă combină 1,5 kg de carne de vită și porc cu ghimbir și cimbru. Preparatul se gătește lent în oală de lut.

Ingredientele principale sunt:

  • 1,5 kg carne de vită și porc, tăiată manual
  • 200 g slană afumată, mărunțită
  • 200 g orez sau bulgur, spălat
  • Ceapă, usturoi, ghimbir ras, cimbru, sare, piper, cuișoare

Se călește ceapa în untură, apoi se adaugă bulgurul și carnea. Straturile se alternează cu varză murată și se fierb trei ore la foc mic.

Sarmale în foi de leuștean

Foile de leuștean mari și fragede aduc o aromă verde distinctă sarmalelor. Umplutura simplă cu carne de curcan evidențiază această aromă.

Ingredientele pentru sarmale în foi de leuștean includ:

  • 1 kg carne de curcan, pui sau pește, tăiată fin
  • 2 cepe tocate, 150 g orez
  • Frunze mari de leuștean, spălate în apă cu sare
  • Sare și piper după gust

Umplutura se distribuie cu linguriţa pe fiecare foaie, apoi se rulează miniaturi. Se coace la 160 °C două ore, fără alte condimente, pentru a păstra gustul leușteanului.

Sarmale în foi de viță de vie

Această variantă folosește carne tocată de porc și vită, orez și o notă de boia dulce. Foi de viță opărite asigură suculență și vorbesc aroma preparatului.

Ingredientele pentru sarmale în foi de viță de vie sunt:

  • 1,5 kg carne tocată de porc și vită
  • 150 g orez, ceapă tocată fin
  • Foi de viță de vie, opărite
  • Sare, piper, boia dulce

Se așază în cratiță cu fund gros, se adaugă sos de roșii și apă. Se fierb două ore la foc mic, iar aromele se îmbină lent.

Rețetele de sarmale pentru Crăciun aduc diversitate și savoare la masa festivă. Pentru noi idei culinare, urmăriţi actualizările specialiștilor.

admin_stiri

Autor

Lasa un comentariu